Aprendre a través de l'aprenentatge cooperatiu, com fer-ho?

T'expliquem les propostes de Ludilletres per treballar l'aprenentatge cooperatiu.

Una de les bases fonamentals de la metodologia de Ludilletres Primària és l’aprenentatge cooperatiu. Cooperar consisteix a treballar plegats, donant-se suport i confiant els uns en els altres, per arribar a una meta comuna.

La cooperació a l’aula va de bracet amb l’aprenentatge dels alumnes, ja que han de treballar junts per aconseguir uns objectius comuns. Per fomentar l’aprenentatge cooperatiu no n’hi ha prou a demanar que es faci un treball i esperar a veure què passa, sense pautes ni organització prèvies; cal marcar pautes que ajudin els alumnes a organitzar-se, marcar-se objectius, controlar els temps, exercir rols i crear interdependències positives entre els membres del grup. Només es poden assolir els objectius grupals si cada membre aconsegueix assolir-ne els propis. Per aquest motiu és tan necessari organitzar prèviament els rols i les tasques de cada membre.
Una altra qüestió a tenir en compte en l’aprenentatge cooperatiu és la disposició de l’aula. Una disposició adequada afavoreix l’acompliment i la comprensió de les tasques, així com la interacció entre els alumnes.
Aprendre a través de l’aprenentatge cooperatiu requereix uns hàbits i unes habilitats que s’han d’anar ensenyant sistemàticament. Una manera de fer-ho és mostrar a l’alumne com s’organitza un equip cooperatiu i, tot seguit, oferir-li l’oportunitat de treballar d’aquesta manera i reflexionar sobre el funcionament del grup.

S'han de tenir presents:

  • Agrupacions d'aprenentatge.
  • Normes de funcionament i hàbits: un cop creats, els grups han d’elaborar conjuntament unes normes de funcionament que tothom ha de complir. Per exemple, treballar en veu baixa per no molestar la resta dels companys, aprendre a ajudar els altres tenint en compte les necessitats d’un mateix o bé respectar les aportacions del grup.
  • Assignació de rols.
  • Revisió i avaluació del funcionament de l’equip: al final del període pautat per fer una activitat, cal valorar si s’han assolit els objectius i s’han complert els compromisos. Els alumnes han de tenir l’oportunitat de reflexionar sobre el funcionament de l’equip. Per fer-ho, disposen d’instruments d’avaluació del treball cooperatiu que tenen com a objectiu promoure l’autocrítica i l’interès per la millora contínua.