Què és l'Ensenyament per a la Comprensió (EpC)?

T'expliquem les bases de l'Ensenyament per a la Comprensió, marc de referència del projecte.

Les propostes didàctiques i les activitats dels diferents projectes tenen com a marc de referència l’Ensenyament per a la Comprensió (EpC), amb la intenció de proporcionar als alumnes estratègies per desenvolupar un aprenentatge significatiu.
El marc de l’EpC ens porta a un procés de metacognició que es pot guiar amb tres preguntes essencials:
  • Què volem que els nostres alumnes entenguin realment? Per què?
  • Com podem involucrar els alumnes en la construcció d'aquestes comprensions?
  • Com sabrem, nosaltres i ells, que estan incorporant aquestes comprensions?

La finalitat dels projectes d'EpC és fer que els alumnes portin a terme una diversitat d’accions o tasques (acompliments) que demostrin que entenen el tema proposat (tòpic generatiu) i, alhora, l’amplien i són capaços d’assimilar-ne el coneixement i generalitzar-lo.


Cada projecte d’EpC es concreta en:

  • Tòpic generatiu: és el tema que treballem o aprenem. És un tema general, una qüestió, idea, etc,. que ofereix profunditat, significat, connexions i una varietat de perspectives per aconseguir la comprensió dels alumnes.
  • Fils conductors: són les grans preguntes que donen resposta als objectius que es volen assolir.
  • Metes de comprensió: són la concreció del tòpic generatiu, és a dir, els propòsits explícits, formulats en forma de pregunta, que se centren en els aspectes fonamentals dels tòpics generatius i que es donen a conèixer als alumnes.
  • Activitats de comprensió: són les activitats que evidencien la comprensió dels alumnes. Cada activitat ha de donar suport a la consecució d’un o més objectius i ha de respondre a diferents tipus d’intel·ligències.