T'expliquem què és l'avaluació per capacitats que proposa Ludilletres Infantil.
L’avaluació per capacitats a Educació Infantil consisteix a avaluar un saber fer complex, resultat de la mobilització, la integració i l’adequació de coneixements, habilitats, actituds i valors, utilitzats amb eficàcia en diferents situacions. Per tant, l’objectiu de l’escola és promoure l’adquisició de coneixement, el desenvolupament de les habilitats i la capacitat d’aplicar aquests recursos de forma adequada a cadascuna de les situacions que es presentin. Avaluar per capacitats implicaria enfocar l’avaluació dels tres tipus d’adquisicions.
Com que ens basem en la Teoria de les Intel·ligències Múltiples de H. Gardner (1993), l’avaluació ha de ser autèntica, ha de produir-se en un context real, de manera similar a com passaria en situacions de pràctiques laborals, on l’aprenent ha de demostrar amb fets la seva capacitat d’utilitzar les destreses per fer una feina. Per avaluar per capacitats i analitzar si un alumne ha assumit un contingut, observarem en quina mesura és capaç d’aplicar-lo al desenvolupament de les activitats reals i de resoldre problemes en un entorn real i contextualitzat. No es tracta només de recordar la informació, sinó d’avaluar, a més, la relació del coneixement amb altres matèries, situacions i la capacitat de transferir-los a situacions reals, properes i quotidianes.
A tekman hem separat cada capacitat en descriptors per ajudar els professors a avaluar-les. Aquestes subcapacitats estan associades a les diferents sessions de Ludilletres perquè es pugui situar els alumnes en el seu moment de desenvolupament.
Cadascuna d’aquestes subcapacitats s’observa a través d’ítems d’avaluació, que són evidències d’acompliment, de producte, de coneixement i de comprensió, en què ens hem de fixar com a docents i que valorarem de manera qualitativa i quantitativa. És important tenir clar que les subcapacitats creades per a Educació Infantil han de portar-nos a aconseguir les competències en Educació Primària.