Què són els centres d'aprenentatge, com i quan es porten a terme?

T'expliquem quines són les característiques dels centres d'aprenentatge i com es treballen.

Gardner defensa l’ús dels centres d’aprenentatge per treballar les intel·ligències múltiples a l’aula. Els centres d’aprenentatge són uns espais que permeten als alumnes manipular, conèixer i explorar diferents materials, que donen resposta a les diferents intel·ligències.
El treball als centres d’aprenentatge es basa en l’atenció a les diferències individuals que conviuen a l’aula. Fomenten l’adquisició de l’autonomia de l’aprenentatge, que suposa desenvolupar estratègies, habilitats i competències perquè els alumnes siguin capaços d’autoaprendre. El treball als centres d’aprenentatge també es basa en l’autonomia entesa com a llibertat d’acció, cosa que implica que el docent no hagi de ser-hi sempre present.

Per fer les sessions de centres d’aprenentatge, cal tenir en compte els aspectes següents:

  • Els alumnes s’han de distribuir en sis grups homogenis, és a dir, en funció del seu nivell d’aprenentatge, i mantenir-s’hi tot un trimestre.
  • Cada grup ha de passar per tots els centres d’aprenentatge i estar-s’hi entre 7 i 10 minuts en cadascun. Un cop passat el temps estipulat, que es pot mesurar amb un cronòmetre o amb un rellotge de sorra, els alumnes han de fer rotacions, de manera més o menys autònoma, fins al centre d’aprenentatge següent. Per a la gestió de l’aula, és important practicar les rotacions i els temps durant les primeres setmanes, i permetre que els alumnes es familiaritzin amb el seu grup i amb els centres. Les activitats de cada centre d’aprenentatge s’han de presentar a tot el grup abans de començar la sessió.
  • Els alumnes han d’entendre les dinàmiques per poder ser autònoms en la seva feina i en els canvis de centre. A més, el mestre ha de preparar amb antelació els materials de cada centre per afavorir l’agilitat de les dinàmiques.
  • A myroom hi ha disponibles el Planificador dels centres d’aprenentatge, els Identificadors i els Cartells dels centres d’aprenentatge. Tots aquests materials faciliten l’autogestió i afavoreixen l’autonomia en el desenvolupament de les sessions de centres d’aprenentatge, i els trobaràs a la ruta Ludilletres > Material > Centres d'aprenentatge.

És important recordar que els centres d’aprenentatge són espais físics de l’aula delimitats i amb un objectiu pedagògic concret:

  • Àgora: es l’espai destinat al desenvolupament de les activitats comunicatives. S’hi proposen debats, dramatitzacions, lectures en veu alta i presentacions.
  • Biblos: és l’espai destinat a la lectura, individual o compartida, de diferents textos literaris o informatius de manera lliure o guiada. Ha de ser un espai acollidor, agradable i còmode, que disposi d’una varietat de llibres interessants per als alumnes.
  • CiberLudi: és un web d’aprenentatge adaptatiu que permet practicar l’ortografia i la gramàtica i mesurar l’eficàcia lectora dels alumnes. Ha de ser un centre equipat amb ordinadors o tauletes.
  • Consell: és l’espai preparat perquè el mestre guiï, aclareixi o resolgui els dubtes que puguin sorgir. Aquest és l’únic centre on el mestre orienta els alumnes de manera activa.
  • Grafoesfera: és l’espai destinat a la pràctica de l’escriptura i la consolidació de l’ús correcte de la llengua escrita.
  • Audioteca: és l’espai centrat en l’escolta de contes i poemes i el desenvolupament de les habilitats d’oïda. També s’hi afavoreix la reflexió després de l’audició de contes i poemes.