T'expliquem les rutines de pensament que es proposen a Ludilletres.
A Ludilletres Primària hem incorporat alguna de les rutines de pensament que ha desenvolupat el projecte de recerca Visible Thinking, de Project Zero.
L’objectiu de les rutines és ajudar a fer visible el pensament a l’aula, perquè, quan el pensament es fa visible, és més fàcil per als alumnes parlar-ne. Les rutines de pensament es caracteritzen per tenir pocs passos. Alhora, són fàcils d’ensenyar, aprendre i recordar. Es fan servir de forma repetida i es poden utilitzar en grup o individualment, i també en una gran varietat de contextos.
- Pensava… Ara penso: permet reflexionar sobre com o per què el nostre pensament canvia. Ajuda els alumnes a reflexionar sobre el seu pensament en relació amb un tema i a comprendre com ha canviat allò que pensaven en un primer moment. Pot ser útil per consolidar els nous aprenentatges, perquè els alumnes podran identificar les pròpies comprensions, opinions i creences. Mentre expliquen el canvi de pensament, els alumnes desenvolupen la capacitat de raonament i el reconeixement de les relacions de causa-efecte. S’utilitza quan els pensaments, opinions i creences inicials dels alumnes han pogut canviar com a resultat d’una experiència o un aprenentatge de qualsevol tipus (lectura, pel·lícula, conferència, experiment, final d’un projecte o tema…).
- Veig, penso, em pregunto: ajuda els alumnes a ser curosos amb les observacions i interpretacions. Es pot fer en qualsevol moment; sobretot quan interessi que els alumnes reflexionin amb detall sobre per què les coses són allò que són. Per començar, demaneu als alumnes que observin un objecte o una imatge i responguin la pregunta «Què veus?». Proposeu-los que argumentin la seva resposta. Després, pregunteu-los què pensen sobre allò que han observat i quines preguntes els suggereix. Tot plegat, els permetrà aprofundir sobre un tema o concepte.
- Pensar, ajuntar-se, compartir: promou la comprensió a través del raonament lògic i l’exposició compartida d’allò que s’ha pensat. Per desenvolupar-la, trieu una situació o problema i demaneu als alumnes que, de manera individual, pensin durant uns minuts sobre la problemàtica presentada. Passats aquests minuts, convideu-los a ajuntar-se en parelles. Cada membre de la parella exposa allò que ha pensat i escolta el que ha pensat l’altre membre de la parella. Finalment, compartim en petit o en gran grup el resum d’idees.
- El titular: ajuda a trobar l’essència d’allò que s’està treballant. Es pot fer al final d’una discussió, d’una sessió, de la lectura d’un llibre… L’objectiu és que els alumnes escriguin un titular que reculli l’essència d’allò treballat o llegit. Després, proposeu-los que comparteixin el titular amb la parella o en equip i doneu-los la possibilitat de modificar el titular, si ho volen.
- Creative Hunt: ofereix la possibilitat de reconèixer com de creatius són els objectes i elements que ens envolten, fent que el pensament sigui visible en ajudar els alumnes a identificar el pensament creatiu que hi ha en qualsevol objecte físic o abstracte. Per desplegar aquesta rutina, cal proposar allò que volem analitzar i reconèixer el propòsit, les parts, els objectius i l’audiència de l’objecte escollit.
- Paraula, idea, frase: afavoreix que els alumnes explorin el significat d’un text des de diferents punts de vista i, sovint, es fa mentre es treballa aquest text. Per començar, demaneu als alumnes que repassin de manera individual el text que han llegit i en seleccionin tres elements:
— Una paraula que els hagi cridat l’atenció.
— Una idea que sigui significativa per a ells.
— Una frase que els hagi ajudat a comprendre el text.
Tot seguit, proposeu-los que comparteixin aquests elements amb el grup i expliquin per què els han triat. Poseu les conclusions en comú, en gran grup. Podeu guiar aquesta posada en comú amb preguntes com ara: Quins temes comuns hi ha? Quines implicacions, interpretacions o prediccions podeu extreure del text? Quins aspectes del text s’han oblidat en la discussió en grup? - Quadern reporter: té com a objectiu diferenciar els fets dels judicis, cosa que ajuda els alumnes a organitzar idees i sentiments davant d’una situació o una història. Per iniciar la rutina, cal identificar allò que es vol analitzar. Demaneu als alumnes que anomenin els fets que van identificant. A continuació, seguiu el mateix procés per tal que els alumnes identifiquin els pensaments, les emocions o els sentiments dels personatges de la història o situació escollida. Per acabar la rutina, fem un resum dels fets i sentiments identificats, que afavorirà l’emissió d’un judici clar i just.