Com organitzo una sessió de Ludilletres Primària?

T'expliquem com organitzar les sessions de Ludilletres.

En l’organització de les sessions, s’han previst diferents moments i espais perquè l’alumnat estigui motivat i mantingui l’atenció. A la Guia del mestre, l’esquema de les sessions inclou una estimació del temps que es dedicarà a cadascuna de les activitats. També s’hi indica l’organització dels alumnes (tota la classe, grups petits, parelles, individual). Cal tenir en compte que, en algunes ocasions, el docent haurà d’ajustar aquests temps en funció de l’alumnat i podrà dedicar un o dos dies a les sessions referents als centres d’aprenentatge. Segons aquestes consideracions, cada sessió s’estructura en tres blocs. En alguns casos, també s’afegeix una proposta que implica les famílies.

Captura-2

  • Per començar: és un moment destinat a exposar els objectius de la sessió i identificar les experiències i els aprenentatges previs relacionats amb el tema del projecte. Els alumnes poden debatre, exposar, preguntar… sobre els aspectes que s’han de treballar.
  • Desenvolupament: és el moment al qual dedicarem més temps. Les activitats que es duen a terme en aquest punt tenen com a finalitat que els alumnes posin en pràctica, assagin, elaborin, construeixin i s’apropiïn de l’aprenentatge i els continguts de la sessió. Amb aquesta finalitat, es proposen situacions que desafien els alumnes a posar en joc la traça que tenen. És un moment de treball de l’alumnat, en el qual el docent guia, aclareix, assessora i acompanya, fent servir materials i guies clares.
  • Per acabar: el propòsit principal d’aquest moment és reflexionar sobre els aspectes importants de la sessió, reforçar els aprenentatges que el docent considera clau, aclarir dubtes o ampliar la informació per valorar, estimular i incentivar els alumnes destacant els aspectes positius de la feina feta. És el moment en el qual tant els alumnes com el docent fan servir els diferents instruments d’avaluació.
  • A casa: en aquest apartat se suggereixen activitats perquè els alumnes comparteixin amb la família allò que han après, fet que fomenta la relació família-escola i la col·laboració de l’escola en l’aprenentatge dels alumnes.
  • Estem amb tu: en aquest apartat es proposen una sèrie de recomanacions i recordatoris que tenen com a objectiu facilitar al mestre la gestió de l’aula i de les diferents activitats proposades. Aquest apartat està enfocat a millorar el desenvolupament i la planificació de les sessions, i també proposa recursos d’ampliació per abordar continguts concrets.